Hogyan takaríts meg pénzt és kíméld a környezetet

A fenntarthatóság kikerülhetetlen téma lett. És nem véletlenül. Sokan aggódunk a környezetre mért hatásunk és a bolygónk jövője miatt. A jó hír, hogy ha mindannyian kivesszük a részünket, könnyen javíthatunk rajta. Ráadásul közben még jól is szórakozhatunk!

A globális élelmiszerfogyasztás jelentősen hozzájárul a környezetkárosodáshoz, és hatalmas mennyiségű nem újrahasznosítható műanyaghulladékot generál. Csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és fenntarthatóbbak lehetünk, ha magunk termesztjük a növényeket a kertben vagy akár az erkélyen. Olvass tovább még akkor is, ha eddig nem gondoltál erre. Meg fogsz lepődni a lehetőségeken!

Ez a sok műanyag

Ha jól körülnézünk a háztartásunkban, észrevehetjük, hogy rengeteg nem újrahasznosítható hulladékot termelünk. Ebbe beletartoznak a szépségápoló termékek, az egyszer használatos műanyagok, de a konyhában is sok szemét keletkezik. Sok zöldség és gyümölcs műanyagba csomagolva kapható, műanyag szemeteszsákokat használunk, és így tovább.

Miután elvégeztünk egy kutatást a kollégáink körében, kiderült, hogy személyenként évente 10 kg műanyagot dobunk ki. Ha ezt kivetítjük Magyarországra, ezt azt jelenti, hogy 98 millió kg végzi a kukában évente. De mi segítünk, hogy lecsökkenthesd a műanyaghulladék-lábnyomodat, miközben jól szórakozhatsz és pénzt is megtakaríthatsz!

Mit tudok tenni??

 

Rengeteg műanyaghulladék kerül a konyhába, amit újrafelhasználhatsz. Sok zöldség termeszthető műanyag dobozokban, így még akkor is kertészkedhetsz, ha csak kis hely áll a rendelkezésedre. A cékla, a répa, a zöldbab, a fűszernövények, a borsó, a krumpli, a retek, a chili és bors, a salátalevelek, a hagyma és a paradicsom például különösen alkalmas az ilyen fajta termesztésre.

Ideje visszatérni a konyhába, átnézni a szemetedet, és újrahasznosítani a konzervdobozokat, amik tökéletesek arra, hogy fűszernövényeket termessz az ablakpárkányon. Vagy mit szólnál egy függőleges kerthez műanyagpalackokból? Ugyan a régi cserepeket is felhasználhatod, engedd szabadjára a fantáziádat, és adj új esélyt a műanyaghulladéknak!

Tudtad, hogy a komposztáláshoz csak 3 alapvető hozzávalóra van szükség? Kell egy úgynevezett barna elem, például száraz levelek vagy faágak. Ehhez add hozzá a zöld elemeket, például levágott füvet, zöldséghéjakat, gyümölcsdarabokat és kávézaccot. Végül önts hozzá egy kis vizet, és már kész is van a házi komposztod. Ha egyensúlyban tartod a három hozzávaló arányát, a komposzt mindig magas minőségű marad. Legközelebb, ha ételmaradékot találsz a konyhában, tudod, mit tudsz kezdeni vele a kidobás helyett. A komposztálás csökkenti a műtrágya iránti igényt, a metán-kibocsátást és az ökológiai lábnyomodat is.

Mást is újrahasznosíthatsz a konyhában. Sok zöldséget és fűszernövényt újranöveszthetsz a maradékokból. A saláta, zeller, citromfű, édesburgonya, gyömbér, hagyma és fokhagyma például ezek közé tartozik. Kellemes időtöltés, jót tesz a környezetnek, és még pénzt is megtakaríthatsz vele.

Útmutató a zöldség- és fűszernövénytermesztéshez kezdőknek

 

Tehát elhatároztad, hogy belefogsz a kertészkedésbe, kíméled a környezetedet, és az ökológiai lábnyomodat is csökkented. Mire kell figyelned a növények termesztése során? Itt van néhány alapvető szabály, amit érdemes észben tartanod.

A hely kiválasztásánál fontos, hogy sok napfényt kapjon a nap folyamán.

A gazdag virágföld mindennek a kulcsa. Használhatsz házi készítésű komposztot, organikus állati trágyát és organikus műtrágyát.

Ne vállald magad túl az elején. Kezdd kicsiben az első években, és tanuld meg a növénygondozás minden csínját-bínját.

Bár ez ellentmondásosnak hangzik, szükséged van a bogarakra, például a méhekre, a katicákra és a pillangókra. Bevonzhatod őket, ha rovarbarát növényeket, például édes alyssumot, vasvirágot, kozmoszvirágot és napraforgót ültetsz a fűszerek és zöldségek közé.

Az öntözés szintén kulcskérdés. Nyilvánvalónak tűnhet, de fontos, hogy megtanuld, hogyan és mikor öntözd a növényeidet. Különösen a frissen elültetett magoknak lehet magas a vízigényük, míg a már régebben elültetett növényeknek elég 8-9 cm víz hetente.

 

 

Te és az ökológiai lábnyomod

 

Már volt róla szó, hogy a zöldségtermesztés nemcsak jó szórakozás, de a környezetre és a pénztárcáda is jó hatással van. Most bemutatjuk, mit is jelent ez számokban kifejezve.

Például tudtad, hogy egy háromtagú család átlagosan 1200 kg ételt fogyaszt évente, ami 1 könnyű teherautó rakományának felel meg? Mikor egy ilyen teherautó teljesen tele van, minden megtett km után 150 g szén-dioxidot bocsát ki. Egy 1000 km-es úton ez 150 kg szén-dioxid kibocsátást jelent. Ez ugyanannyi szén-dioxid, mint amennyit egy repülő egy 3 órás repülőút során kibocsát. A közúti szállítás felelős az EU CO2 kibocsátásának 72%-áért.

Nem is kell sok hely ahhoz, hogy nagy mennyiségű élelmiszert termessz. Egy 252 m2-es kert elég 1200 kg zöldség és fűszernövény termesztéséhez. Képzeld el, milyen sok kreatív ételt készíthetsz belőlük a családodnak! Ha csak egy erkélyed van, a 252 m2 túlzásnak tűnhet, de megnyugtatunk, hogy rengeteg zöldség és főleg fűszernövény ennél jóval kevesebb hellyel is megelégszik.

És itt válik izgalmassá a dolog: nézd meg, mennyi pénzt spórolhatsz meg. Segítségül megint összeírtuk a számokat. Kiválogattunk 10 különböző fajta zöldséget és fűszert, név szerint koktélparadicsomot, hokkaido tököt, répát, zöldsalátát, hagymát, fokhagymát, zellert, bazsalikomot, kaprot és kelkáposztát.

 

Az eredményekhez egy kertterület-kiszámító eszközzel megnéztük, mekkora mennyiség kell a fönti növényekből.

 

Egy háromfős család, ezeket a növényeket termesztve a tavasz kezdetétől az ősz végéig, akár 351046,65 Ft-ot (974 EUR) is megtakaríthat.

 

Tehát láthatod, hogy a kertészkedés nemcsak jó móka, de pénzt is spórólhatsz, amit sok más célra fordíthatsz.

Ki mint vet, úgy arat

 

A Krautkopf.de készítői is jól tudják ezt, hiszen sok mindent maguk termesztenek meg, amit aztán finom receptekben dolgoznak fel. Szakértői tudással rendelkeznek a növénytermesztésről, a zero waste főzésről és általánosságban a fenntartható életmódról, ráadásul a weboldaluk is szemet gyönyörködtető.

 

Milyen személyes tippjeitek vannak a fenntartható kertészkedéssel kapcsolatban?

 

A fenntarthatóság támogatása nemes és nagyszerű gesztus, és sokféleképpen kivitelezhető. Tippjeink bebizonyítják, milyen könnyű elkezdeni a fenntartható kertészkedést. Jó kezdet, ha többnyire őshonos zöldségeket és fűszereket ültetsz, mert ezek egészségesebbek. Az őshonosságnak köszönhetően kevésbé fogékonyak a helyi mikrobákra, ami azt is jelenti, hogy semennyi vagy csak kis mennyiségű rovarirtó szerre lesz szükség.

 

Van más módja is, hogy fenntarthatóbbá tegyem a kertemet?

 

Gyakorlatilag bármit lehet fenntarthatóan végezni a kertben. Vegyük például a trágyát, ami előállítható 100%-ban természetes módon. A kerted vagy erkélyed méretétől függetlenül figyelj, hogy ne zsúfold tele túlságosan az ágyásaidat, mert szükséged lesz egy kis helyre a rovaroknak és más hatékony állatoknak, amik meglátogatják a kertedet.

Mik a legfontosabb dolgok, amiket figyelembe kell venni, ha zöldséges kertet szeretnék kialakítani?

 

Nem szeretnénk megszabni, mit csinálj, de ne feledd, hogy szinte mindig az a helyes (és természetesen a fenntartható) döntés, ha biológiailag erős magokat gyűjtesz, mert ezek termelnek többször is újraültethető magokat. A növényeid idővel megszokják a környezetet, és kényelmesen érzik majd magukat a kerti ágyásban, ahova ültetted őket.

Már beszéltünk a komposztálásról. Tudtok adni néhány tippet ezzel kapcsolatban?

 

A komposzt a kertészek hűséges társa. A kényelem érdekében ne telepítsd túl messzire a házadtól és a kertedtől. Hasznos tipp, ha a nyílt földre rakod, mert a felgyülemlett víz az utolsó dolog, amire a komposztod körül szükséged van. Ha találsz egy helyet, ami félig árnyékban és félig a napon helyezkedik el, érdemes ott kezdeni. Még jobb, ha egy fa is van a közelben, védelmet nyújtva a nedvességtől.

 

A krautkopf.de receptjei közül a magos zöldséges pizzát kötelező kipróbálni, amely sok zöldséggel és fűszerrel elkészíthető.

Recept 6-8 személyre

 

Bátran pakold meg a pizzákat bármivel, ami nyáron megterem, és ne feledd a fűszereket sem.

Mit szólnál egy kis krumplihoz, mogyoróhagymához és rozmaringhoz?

Vagy kokélparadicsomhoz, olívához, bivalymozzarellához és bazsalikomhoz?

 

De kipróbáltunk egy nagyszerű verziót grillezett padlizsánnal, cukkinivel, gombával, articsókával, paradicsommal és olívával is.

A pizza még sajt nélkül is finom, ráadásul vegán is.

Oldd fel az élesztőt a vízzel egy nagy tálban. Daráld le a magokat, keverd hozzájuk a teljes kiőrlésű lisztet, a sót és az olívaolajat, majd dagaszd addig, míg egy sima tésztát nem kapsz. A liszt és víz arányán esetleg változtatnod kell.

Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kis lisztet, és ha túl kemény, akkor vizet. Fontos, hogy a tésztát legalább 5 percig gyúrd. Takard le a tálat egy nedves konyharuhával, és hagyd pihenni egy meleg helyen legalább 30 percig, hogy az élesztő és a tészta megkeljenek.

A szószhoz aprítsd fel a fokhagymát, keverd hozzá a leszűrt paradicsompürét, és ízesítsd sóval és borssal. Formázd a tésztát kis adagokra, nyújtsd ki és dekoráld zöldségekkel ízlés szerint.

A pizzákat a sütő közepén 250°C-on 10-15 percig süsd.

Ismerd meg a szakértőinket

A Krautkopf mögött két blogger, Susann és Yannic áll, akiknek szenvedélye a fotózás, a főzés és a kertészkedés. Ezt a három szenvedélyt kombinálják a honlapjukon, a kraut-kopf.de-n, ami egy játszótér a kreativitásuknak, és egy hely, ahol megoszthatják a fenntartható életmód örömeit és szeretetét.