Így alakíts ki egy zöldebb konyhát
A fenntarthatóság szerencsére egyre több ember számára fontos. Az életünk minden területén tehetünk kisebb-nagyobb lépéseket egy környezetbarátabb életmód felé. Ez természetesen a konyhára is vonatkozik, hiszen ez az egyik legtöbbet használt helyiség az otthonunkban. Tippjeink segítségével könnyedén energiahatékony, környezettudatos szakáccsá válhatsz, így nemcsak a Földet, de a pénztárcádat is kímélheted.
Válts öntöttvas főzőeszközökre
A környezettudatosság egyik legfontosabb feltétele a környezetszennyező anyagok minimalizálása. A legtöbb edény és fazék, különösen a bevonat nélküli eszközök idővel tönkremennek és használhatatlanná válnak. Mivel nem újrahasznosíthatóak, a szeméttelepen végzik, a bennük található vegyszerek pedig hosszú ideig rombolják a környezetet. Az
Használj rozsdamentes acélt
A rozsdamentes acél szintén a legjobb fenntartható anyagok közé tartozik, hiszen rendkívül tartós, sőt, szinte elpusztíthatatlan, emellett remekül vezeti a hőt, és könnyen tisztítható. A rozsdamentes acél edényekben ezért szinte bármit megfőzhetsz. Az edényeken túl azonban érdemes más konyhai eszközök formájában is bevetni ezt az anyagot. Kaphatóak például
Fektess be minőségi késekbe
A minőségi késkészlet elengedhetetlen mind a kezdő, mind a haladó szakácsoknak, hiszen a késekre szinte minden egyes főzésnél szükséged lesz. A magas minőség azért különösen fontos, mert egy jó kés nem törik meg, nem pattogzik, és sokáig élesen tartható. Azért javasoljuk, hogy rögtön egy profi szettel kezdd, mert ezt garantáltan évtizedekig használhatod majd, és az elhasznált kések nem végzik a szemétben. Szerezz be hozzá egy késélezőt is, hogy a penge mindig éles maradjon.
Részesítsd előnyben a lebomló anyagokat a konyhában
A természetes anyagok nem terhelik meg a környezetet, és kidobás után előbb-utóbb maguktól is lebomlanak, ellentétben a műanyagokkal, amiknek akár évszázadok kellenek a lebomláshoz. A környezettudatos konyhában érdemes előnyben részesíteni a természetes anyagokat. Ilyenek például a fa vágódeszkák,
Térj át üveg tárolókra
A műanyagot érdemes minél jobban kiiktatni az életedből, de szerencsére rengeteg műanyag terméknek létezik üveg alternatívája. Bónusz, hogy ezek általában hőállóak, mosogatógépben is moshatóak, illetve a fagyasztóba is berakhatóak. Remek választás például egy jénai, egy
Csökkentsd le a szemét mennyiségét
A szemét mérhetetlenül nagy megterhelést jelent a környezet számára. A fenntartható konyha minél kevesebb szemetet terhel. Áttérhetsz a zero waste filozófiára, de ha kis lépésekben kezdenéd, akkor is sokat tehetsz, hogy minimalizáld a háztartási hulladékot. Az ételmaradékokat egy külön komposztba gyűjtsd, amit később a kertben sokoldalúan hasznosíthatsz. Lehetőség szerint szerezz be minél több élelmiszert csomagolásmentes boltokban vagy piacokon. Hanyagold az egyszer használatos termékeket, és inkább cseréld le őket többször használatos verziókra. Az újrahasznosítás is jó ötlet. Nézz körül a különböző kézműves blogokon, mert az ügyes kezű alkotók szinte minden háztartásban fellelhető tárgynak találnak kreatív új funkciót. Amit tudsz, azt használtan vedd meg, így sokszor rengeteg pénzt is megspórolsz. A megunt tárgyaidat ajándékozd el, ahelyett, hogy kidobnád őket, illetve a barátaiddal, szomszédaiddal kialakíthatsz olyan közösségeket, ahol elcserélhetitek, illetve kölcsönvehetitek egymás tárgyait. Ez különösen hasznos például az olyan konyhai kisgépek esetében, amire csak nagy ritkán van szükséged.
Ne pazarold az ételt
A takarékosság a konyhában különösen fontos mind a környezet, mind a pénztárcád számára. Ne vegyél több élelmiszert, mint amit egy hónap alatt el tudsz használni. Bármilyen csábítóak az ‘egyet fizet, többet kap’ akciók, nem minden esetben érik meg, mert fennáll a veszély, hogy elfeledkezel valamiről, és a megromlott étel a kukában végzi. Címkézz fel mindent a felnyitás után, hogy tudd, meddig tarthatod el. Nézz utána a helyes tárolási feltételeknek, mert nagyon sok étel, különösen a zöldség és gyümölcs a nem megfelelő körülmények miatt romlik meg. A szekrényben a legrégebben vásárolt, tehát hamarabb felhasználandó termékek kerüljenek előre, az újabbak pedig hátra. Szerezz be légmentesen zárható zacskókat és dobozokat, amikben minden tovább megőrzi a frissességét. Rendszeresen nézd át az egy kosárban tárolt gyümölcsöket, zöldségeket, kenyereket stb, mert egyetlen penészes darab akár az egész kosarat megfertőzheti.
Tedd a hűtőt energiahatékonyabbá
A hűtő egyike azoknak a konyhai gépeknek, amik folyamatosan használatban vannak, és így rengeteg energiát fogyasztanak. Néhány trükk segítségével azonban némileg csökkentheted az energiafogyasztást. Először is tartsd minél messzebb a hőt kibocsátó eszközöktől, mint a sütő és a mosogatógép, mert a meleg hatására magasabb fokra kell kapcsolnia, hogy fenntartsa a benti hőmérsékletet. A hűtő hátulján található rácsok szintén szerepet játszanak a hatékony működésben, ezért tisztítsd meg őket időről-időre. Az ételmaradékokat hagyd egy kicsit kihűlni, mielőtt a fridzsiderbe teszed, így nem kell extra energiát kifejtenie a lehűtésükért. Minden edényre tegyél fedőt, mert a fedetlen edényekből kipárolgó nedvesség elvezetéséhez szintén extra energiakifejtésre van szükség. Az ajtót a lehető legkevesebb ideig hagyd nyitva. Már ajtónyitás előtt gondold át, mit szeretnél kivenni. Ez kétségkívül könnyebb feladat, ha a hűtőd rendezett és átlátható. Végezetül pedig évente egyszer olvaszd le a hűtőt és a fagyasztót, mert a felhalmozódó jég szintén negatív hatással van a teljesítményre.
Süss-főzz energiatakarékos módon
A környezettudatosság a konyhában a főzési módszerekre is kiterjed. A legtöbb modern sütő gyorsan eléri a kívánt hőfokot, ezért nem szükséges előmelegíteni őket. A kényesebb ételeket, például szufflékat leszámítva szinte mindent berakhatsz rögtön, amint bekapcsol a sütő. Utána pedig akár 5-10 perccel korábban is kikapcsolhatod a sütőt, mert még percekig megtartja a hőt, és így tovább süti a bent lévő ételt. Ez utóbbi trükk kipróbálható az elektromos főzőlapokkal is. Ezenfelül érdemes egyszerre több dolgot is sütni, hogy a legtöbbet hozhasd ki a felhasznált energiából. Bár a mikrohullámú sütőkről megoszlanak a vélemények, az tény, hogy akár 80% energiát is megspórolhatsz, ha a sütő helyett a mikrót használod. Igyekezz a tűzhely égőivel megegyező méretű edényeket használni, mert az égőnél kisebb edények körül a hő nagy része kárba vész. Főzés közben a fazekakat mindig fedd le, mert így nemcsak a főzési időt csökkentheted, de a hőt is az edényben tarthatod. Emellett ha indukciós főzőlappal rendelkezel, vásárlás előtt bizonyosodj meg róla, hogy az adott edény kompatibilis-e vele.
Inspirálódj
Szeretnél mindig naprakész lenni a divattal kapcsolatban? Szívesen kísérleteznél a legfrissebb trendekkel, de nem tudod, hogyan? Divattanácsaink és ötleteink segítségével mindig stílusos és magabiztos leszel!