A rendszerezett spájz titkai
Vess véget a káosznak a konyhában! Ha egy kis időt szánsz a spájz berendezésére, rengeteg időt spórolhatsz meg főzés közben és jobban kihasználhatod a rendelkezésedre álló helyet, ráadásul kellemesebb érzés is egy átlátható szekrényt kinyitni. Eláruljuk, hogyan pakolj éléskamrádba, így pillanatok alatt rend lesz a konyhában.
Selejtezz ki minden fölösleges dolgot
A rendezett éléskamra alapja, hogy csak a legszükségesebb élelmiszereket tartod benne. Nézd át rendszeresen (akár félévente) a spájz tartalmát, és szabadulj meg mindentől, ami lejárt, vagy amire biztosan nem lesz már szükséged. Meglepődsz majd, hogy mennyi fölösleges dolgot találsz.
Állj ellen a kísértésnek és kiárusításokon ne vásárolj be nagy mennyiségben előre. A rövid távú megtakarítások hosszú távon ugyanis problémákat okozhatnak. A túlvásárlás túlzsúfoltsághoz vezethet, és előfordulhat, hogy a káoszban csak akkor találsz meg egy adott terméket, miután már megromlott. Tarts csak annyi ételt a kamrádban, amennyit egy hónap alatt fel tudsz használni.
Szerezz be egy praktikus polcot vagy polcrendszert
Nehéz rendet tartani, ha nincs elég rakodófelület a konyhádban. Szerezz be egy kamrapolcot, kamraszekrényt vagy több részes polcrendszert, ami az adott tér adottságaihoz illik, és ahol mindent átláthatóan elrendezhetsz. Ha nincs külön kamrád, akkor nyugodtan voksolhatsz a nyitott kamra polcrendszerekre, de ha a konyhában kell megoldanod a tárolást, akkor a zárt konyhaszekrények és polcok keveréke a legjobb opció, hiszen így nincs minden szem előtt. A nehezebben elérhető felső polcokra kerüljenek a ritkábban használt termékek, szemmagasságba pedig azok, amikre gyakran van szükséged.
Rendszerezd a termékeket kategóriák szerint
Átláthatóbb az éléskamra, ha felosztod különböző zónákra, ahova az adott kategóriába tartozó termékek, például sütési hozzávalók, konzervek, édességek, készételek kerülnek. Így azonnal tudni fogod, mit hol keress. A zónázós módszert a hűtőben is bevetheted.
Megkönnyíted az életedet, ha figyelsz arra, hogy a dobozok és konzervek címkéi mindig előre nézzenek. Az újonnan vásárolt termékeket hátra helyezd, így biztosíthatod, hogy a legrégebbiek fogynak el először, megakadályozva a megromlott ételekből eredő pazarlást.
Rendezz mindent dobozokba és kosarakba
Még jobban elkülönítheted a termékeket, és letisztultabb megjelenést is kapsz, ha a hasonló ételeket praktikus tárolókba, például kosarakba vagy műanyag dobozokba rendezed. Ezek legyenek hasonló színűek és formájúak, mert a különböző tárolók csak fokoznák az összevisszaságot. Végezetül címzkézd fel a tárolókat. A legpraktikusabbak a letörölhető címkék, amiket bármikor átírhatsz.
Önts ki a szárazárut tárolókba
A szárazárukat, mint például a müzlit, a rizst, a tésztákat és gabonákat töltsd ki üveg vagy műanyag edényekbe, hiszen sokkal szebb a kartondobozok és műanyag zacskók összevisszasága helyett. Ha átlátszó edényeket választasz, mindig láthatod, hogy mennyi van még az adott termékből, ami a bevásárlás előtt különösen hasznos. A hosszú, keskeny tárolókkal ráadásul még helyet is megtakaríthatsz, a
Használj ki minden felületet
Gyakran csak korlátozott felület áll rendelkezésre, ezért minden centimétert érdemes kihasználni. Szerezz be ajtóra akasztható kampókat vagy cipőtartókat, ahol például a fűszereket vagy nassolnivalókat remekül tárolhatod. A konyhaszekrények nehezen hozzáférhető sarokrészeit forgatható tálcával tudod praktikusabbá tenni. A
Inspirálódj
Szeretnél mindig naprakész lenni a divattal kapcsolatban? Szívesen kísérleteznél a legfrissebb trendekkel, de nem tudod, hogyan? Divattanácsaink és ötleteink segítségével mindig stílusos és magabiztos leszel!