Az italok, amik jobbá teszik az életünket

Egy kávét? Valószínűleg éppen most is az aranyló folyadékot iszod, élvezve a gazdag aromát, a keserű ízt, és persze a koffein adta energialöketet. Vagy inkább teázós típus vagy? Függetlenül a preferenciáidtól, a kávé és a tea szerves része a kultúránknak.

Mi a ShopAlike-nál szintén szeretjük a reggeli (vagy délutáni, vagy alkalomadtán akár esti) koffeinbombánkat, ezért mélyebben beleástunk a témába, és összegyűjtöttünk néhány információt például arról, hogyan jutott el Európába, hogyan isszák az európaiak a kávét (vagy teát), és mire keresnek rá az emberek a neten a két itallal kapcsolatban.

Egy kis történelem...

A kávé története az ízéhez hasonlóan gazdag. A 17. század környékén került Európába, miután az Északkeletre látogató utazók hírt hoztak az ott fogyasztott rejtélyes keserű fekete italról. Nem kellett sok ahhoz, hogy az ital népszerűvé váljon. Az akkortájt a legkedveltebb reggeli italoknak számító sör és bor helyét rövid időn belül a kávé vette át. Különösen Nyugat-Európában indult rohamos növekedésnek a kávé iránti igény.

Ezzel szemben a tea, ami meglepő módon nem az angolok által terjedt el, már a 16. században megjelent Európában. Az első írásos emlék viszont csak 100 évvel később keletkezett, mikor az angol Richard Wickham, a Kelet-India Társaság vezetője levélben a lehető legjobb "chaw"-t rendelte egy makaói kereskedőtől. Csak 1750-re csökkent annyira a tea ára, hogy a britek nemzeti italává vált. A 21. században pedig már elkerülhetetlen része minden kávéháznak és vendégségnek.

Ezért jó, ha rendszeresen élvezed kedvenc forró italodat…

A kávénak nemcsak az íze mennyei, de rengeteg előnnyel is bír az egészséged számára. Kutakodtunk egy kicsit. és ezeket az izgalmas tényeket találtuk:

Jók ezek az előnyök, de mi a helyzet az ízzel?

A jól ismert, finom kávéaroma a pörkölésnek köszönhető, mely 800 különböző aroma-vegyületet szabadít fel. A babokat 8-10 percen kereztül folyamatosan mozgatják, hogy ne égjenek meg és egyenletesen pörkölődjenek. A különböző füstös ízekért levegő kering a kemencében. A pörkölés úgynevezett Maillard-reakciót okoz, megadva a babok szép barna színét. Ez a hatás szabadítja fel az aromákat is. Ráadásul a babok savassága csökken a pörkölési folyamat során, a glükóz és a gyümölcscukrok pedig karamellizálódnak.

4 gyakori kávétípust fogyasztanak a világ körül, és ezek közül az arabica a leghíresebb. A másik három típus a robusta, a második helyen a népszerűségi listában, majd a liberia és az excelsia a 3. és 4. helyen.

#KellEgyForroItal

A kávé és tea népszerűségét a velük kapcsolatos hashtag-ek száma is mutatja. Összehasonlítottunk néhány országot, és az alábbi következtetésre jutottunk. A te országod mennyire rajong a kávéért és teáért?

Mit keresünk a neten?

Az országokkal kapcsolatban, Magyarországon mit keresnek az emberek a ShopAlike-on?

Ez nem orvosi tanács. A kávé és tea előnyei nagyban függnek a mennyiségtől és a kávé, illetve tea típusától. A fönti információk különböző netes forrásokból származnak. A leggyakoribb kávéval kapcsolatos keresési kifejezések a LadenZeile/ShopAlike belső adataiból, az elmúlt két hónapból származnak.
Források: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34257387/ https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/spilling-beans-how-much-caffeine-too-much https://www.consumerlab.com/answers/does-coffee-deplete-magnesium/coffee-magnesium/ https://www.healthline.com/nutrition/green-coffee https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768132/ https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/tea/ https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201900389 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18599197/